Dry February?

Dry January zit er weer op! Jammer dat het pas maandag is, moet je evengoed nog wachten tot het weekend om weer naar de fles te grijpen. Of heb je stiekem het weekend toch al gedronken omdat je het toch al de hele maand zo goed had volgehouden?

Alcohol, het blijft een dingetje voor veel mensen. Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen bewuster (willen) omgaan met alcoholgebruik. Wanneer je goed mate kunt houden hoeft zo nu een dan een glaasje echt geen probleem te zijn. Dat is jammer genoeg niet voor iedereen vanzelfsprekend. Regelmatig wordt 1 glaasje, 5 glaasjes en uiteindelijk 3 flessen. Klinkt onrealistisch he? Is het niet, weet ik uit ervaring.


Mensen die mij kennen weten dat ik er niet in spuug om zo maar eens te zeggen. Tenminste, dat was zo. Ieder jaar lastte ik wel een sober maandje in, meestal in oktober onder het mom van sober oktober. Dit beviel eigenlijk ieder jaar erg goed, vorig jaar vond ik het zelfs jammer dat het om was. Dat oude drinkpatroon was weliswaar binnen no-time weer terug en mijn voordeelpas van de Gall&Gall vierde weer hoogtijdagen. Vanaf afgelopen oktober is dat veranderd. Na sober oktober heb ik (samen met wat van mijn dronkemansvrienden, want ik weet niet of het anders was gelukt..) deze lijn doorgezet. Tot 20 december nuchter geweest, mijn verjaardag gevierd met de nodige drankjes (waarna ik nota bene dronken naar bed ben gestuurd door een vriendin), met kerst wat wijntjes gedronken maar binnen de perken en oud en nieuw wel even goed ingeluid, ik vind dat dat moet kunnen en het is echt wel eens erger geweest dan dat. Zou ik het dan nu toch voor elkaar hebben? Weekenden zonder alcohol en ik vind mijn leven nog leuk ook. Ik heb weer overal zin in, zie nergens tegenop, sport veel, slaap lekker en mijn lontje is niet meer zo kort. Ik raad het iedereen aan, klinkt saai he, is het niet, maar ik was er denk ik aan toe.


Wat ik mezelf ben gaan afvragen is waarom ik nu eigenlijk altijd dronk. Was het uit gewoonte of had het misschien een andere reden? Natuurlijk heeft gewoonte een groot aandeel. Vrijdagmiddag na het werk ging er wel een wijntje of een biertje open en wanneer het mooi weer was mocht het natuurlijk op dinsdag ook wel als de barbecue aan ging, want dat hoort er toch bij. Ik las laatst in een artikel dat alcoholgebruik onlosmakelijk met onze cultuur is verbonden. We vieren er verjaardagen, geboortes en bruiloften mee. Daarnaast dempen we ook onze sociale angst en ongemakken met alcohol. Dit is iets wat ik in mijn compleet nuchtere 3 maanden ook heb ervaren, een keer had ik mijn zoon weggebracht en ik mistte hem, mijn gedachten gingen meteen naar de alcohol, ik wilde een wijntje nemen en waarom? Om dat vervelende gevoel te laten verdwijnen. Ik heb het niet gedaan, het gevoel heb ik er laten zijn, heb het besproken met mijn vriend en de volgende dag was het weer verdwenen. Zo kan het dus ook!


Nu weer even terug naar Dry January, heeft dit nu zin wanneer je daarna toch weer gaat drinken want het hoeft natuurlijk niet zo rigoureus. Het antwoord daarop is dus ja. Je wordt bewust van je drinkgedrag, je weet dat je ook een tijdje zonder kunt zonder al te veel problemen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen die een maandje niet hebben gedronken over het algemeen de 6 maanden daarna ook minder drinken, dus deed je niet mee aan Dry January, doe dan gewoon Dry February, beter ook nog want die telt maar 28 dagen.


114 keer bekeken0 reacties